LET OP: Dit is een terugkerende veiling. Hierdoor kan de fles waarop u biedt afwijken van de fles op de foto's (portwijn zegelnummer).
2018 - Croft Quinta Roeda Vintage
3 - Fles Opport 0.75L
Proefnotities
Zeer diep paarszwart in het midden, met een smal paarsrood randje. Hoewel de neus het verleidelijke, weelderige karakter van rood fruit vertoont, een bekend kenmerk van Roêda vintage ports, zijn er ook intense bosbessenaroma's die focus en finesse toevoegen. Zoals gewoonlijk is de vrucht verpakt in een omhulsel van exotische balsamico-, munt- en eucalyptusgeuren. De eerste indruk in de mond is van rondheid en een rijke, fluweelzachte textuur, maar er is een uitstekende zuurgraad en goed geïntegreerde, stevige tannines die naar voren komen in de afdronk. De afdronk is krachtig en erg lang met aanhoudende knapperige aroma's van rode bessen. Hoewel, zoals altijd, de Roêda Vintage 2018 rijp en verleidelijk is, hebben de kenmerken van het jaar en de bijdrage van de wijnen van de oudste wijngaardpercelen van Roêda deze voortreffelijke single-quinta Vintage Port aan het elegante en ingetogen einde van het spectrum geplaatst.
Opmerkingen over het wijnbouwjaar
Het weerpatroon in 2018 was enigszins grillig en soms uitdagend, maar uiteindelijk vielen alle voorwaarden om uitstekende Vintage Port te maken allemaal op hun plaats. Het jaar begon extreem droog, aangezien er vorig jaar heel weinig regen was gevallen, en in januari had ongeveer tweederde van het landoppervlak van Portugal te lijden onder droogte. De stress op de wijnstokken door de droge omstandigheden werd in maart verlicht door hevige regenval. Het weerstation op Quinta da Roêda in Croft registreerde gedurende de maand 223 mm neerslag. Hierdoor werden de vorig jaar uitgeputte grondwaterreserves aangevuld en dit bodemvocht zou tijdens het rijpingsseizoen doorslaggevend blijken te zijn. Het weer bleef koud en nat tot eind juni en de wijngaardcyclus liep ongeveer drie weken achter op de kalender van het voorgaande jaar.
Een droge en relatief milde juli werd gevolgd door een bloedhete maand augustus, met temperaturen van ver boven de 40°C in het begin van de maand in de oostelijke districten van de Douro-vallei. Door de intense hitte kon de cyclus versnellen. De overvloedige waterreserves in de grond, opgebouwd in de lente, zorgden ervoor dat de druiven ondanks de hete omstandigheden gelijkmatig en geleidelijk rijpten. Het plukken op Quinta da Roêda begon op 17 september, bij warm, droog weer. De opbrengsten waren laag, maar de wijnen werden geregistreerd als uitstekende kleurintensiteit, zeer goede zuurbalans en elegantie en frisheid van fruit.
Meer informatie:
http://www.catawiki.nl