Swami Vivekananda - Karma-yoga en Bhakti-yoga
- Vivekananda is een dier Indiërs, die naast de oosterse wijsheid de westerse kennis bezit en bovendien het vermogen zich helder en beeldrij k uit te drukken. Karma Yoga is een loflied op het werk, op onze daden _Werkt ter wille van het werk!" Karma-Yoga is eigenlijk geen systeem, zoals de andere yoga's, maar een verzameling van ethische en morele voorschriften voor hen, die in de wereld leven. Vivekananda probeert ons ons werk met verstand als wetenschap te doen verrichten. Hij bezingt de arbeid op een waardige, niet sentimentele, romantische wijze,
Bhakti-Yoga behandelt het zoeken naar God: dit is een beginnen en voleindigen der liefde. Bhakti-Yoga is dan ook de weg van de mystici. In het wijze inzicht, dat wij twee mogelijkheden in ons dragen om tegenover de wereld te staan - met het gevoel of met het verstand -, toont de Indiër twee principiële wegen: Bhakti-Yoga en Jnana _Yoga. Het eerste richt zich tot het gevoel en zet daarmee vóór alles onbewuste krachten in, het andere tot het verstand en neemt het bewustzijn als middel tot verlossing. Gemakkelijker en natuurlijker is de weg van het gevoel, van Bhakti-Yoga; want de liefde heeft geen inspanning nodig, geen zelfoverwinning. Aan de liefde is alles mogelijk, zij geeft onze krachten de vleugels tot ongekende prestaties. De ideeën van Bhakti-Yoga tonen veel overeenkomst met de christelijke leer van naastenliefde.
-
- Raja-Yoga, is een leer van concentratie, meditatie en contemplatie, die ons boven de binding aan de begrippen van ruimte, tijd en causaliteit moeten uitheffen, om ons door innerlijke aanschouwing waarheden over te brengen die boven het algemeen kenvermogen van de huidige mens staart. en de hoogste kennis zijn.
Swami Vivekananda geeft in acht hoofdstukken een handleiding voor Raja-Yoga.
Daarna volgen de klassieke Yoga-Aforismen van Pa tanjali , vertaald en van commentaar voorzien door Vivekananda.
Alle yoga-systemen zijn gebaseerd op deze yoga- aforismen , die voor het begrijpen en beoefenen van yoga van het grootste belang zijn.