Zeldzame eerste editie van deze fundamentele verhandeling van Gaspar Monge (1746-1818), wiens blootgestelde principes, nieuw in die tijd, grotendeels nog steeds van kracht zijn.
Kopie van de eerste druk met de errata op de achterkant van pagina vii.
De afbeelding bevat 24/25 platen (ontbrekende plaat 6).
Periodeband in halfbruin kalfsleer, gladde rug versierd met een stukje rood leer.
Rug gerestaureerd, omslagen in goede staat. Interieur in goede algemene staat, licht vergeeld papier, enkele zeldzame foxing en lichte gebruikssporen. Op de titel een taakje & oud handgeschreven ex-libris in zwarte pen. De platen in de eerste editie gegraveerd door Delettre naar Gérard, de eerste geslaagd met kleine marginale restauratie. Marges met merktekens op de platen 3.4. 13,21 en 23.
We hoeven de vader van de beschrijvende meetkunde en een van de grondleggers van de Ecole polytechnique niet langer te introduceren. Laten we ons eenvoudig herinneren dat Gaspard Monge (1746-1818) dit werk had gecomponeerd voor de leerlingen van de Normale School, waarvan de eerste editie verscheen in 1799.
. "Beschrijvende meetkunde heeft twee doelen: de eerste, om de methoden te geven voor het weergeven op een tekenblad dat slechts twee dimensies heeft, namelijk lengte, breedte en diepte, van alle lichamen van de natuur die er drie hebben, lengte, breedte en diepte, op voorwaarde echter dat deze lichamen rigoureus kunnen worden gedefinieerd. hun vorm en hun respectieve posities "(pagina 5)
Monge bracht de studie van bepaalde takken van de geometrie nieuw leven in, en zijn werk was het startpunt voor de opmerkelijke bloei van dat onderwerp in de negentiende eeuw ... Uitgewerkt, in de periode 1766–1775, is Monge's belangrijke bijdrage bekend uit zijn Ǵoḿtrie beschrijvend, de tekst van zijn cursussen aan de École Normale de l'An III (1795), en uit het manuscript van zijn lezingen die hij dat jaar aan de École Polytechnique gaf. Voor hem hadden verschillende beoefenaars, kunstenaars en meetkundigen, waaronder Albrecht Dürer, bepaalde aspecten van deze techniek toegepast. Toch moet Monge worden beschouwd als de echte schepper van beschrijvende geometrie, want hij was het die op elegante en methodische wijze de groep grafische procedures die door beoefenaars werden gebruikt, omvormde tot een algemene uniforme techniek gebaseerd op eenvoudige en rigoureuze geometrische redeneringen en methoden. Binnen een paar jaar werd deze nieuwe discipline onderwezen op Franse wetenschappelijke en technische scholen en verspreidde zich naar verschillende andere continentale landen.
Auteur: MONGE Gaspard.
Titel: Beschrijvende geometrie. Lessen gegeven op normale scholen, jaar 3 van de Republiek..
Editie: Parijs, Boudewijn, Jaar VII (1798/1799). In-4 van VII-[1]-132d., 24/ 25 pl.,
Onderwerp: Belangrijk Gaspard MONGE Beschrijvende geometrie 1799 Originele uitgave In-4 24 platen
Meer informatie:
http://www.catawiki.nl