Le Pergole Torte 2019
Sergio Manetti, eigenaar en wijnmaker van het gerespecteerde Toscaanse landgoed Montevertine, dat een van de beste wijnen van Italië produceert, Le Pergole Torte, stierf op 14 november aan kanker op zijn landgoed in Radda, Chianti. Hij werd 79.
Manetti liet zijn landgoed na aan zijn zoon Martino, zijn tweelingdochters Marta en Anna en zijn schoonzoon Klaus Reimitz, die sinds 1981 samen met Manetti wijn maakt.
"Sergio heeft me alles geleerd wat ik weet over wijn", zei Reimitz. "Hij was vooral een vriend voor me. Hij leerde me niet alleen goede wijn maken, hij leerde me dat je veel geduld en geld nodig hebt om een goede wijn te maken. Hij was een man van cultuur, die wist hoe je het leven ten volle kunt leven."
Reimitz en Martino Manetti zullen nu de leiding hebben over Montevertine, samen met Manetti's oenoloog en goede vriend, Giulio Gambelli, die bij Montevertine werkt sinds Manetti in 1971 begon met het maken van wijn.
"We zullen blijven werken in de lijn van Sergio's filosofie," zei Reimitz, "door een pure Sangiovese-wijn van topkwaliteit te blijven maken."
Manetti is geboren en getogen in Milaan. Op 20-jarige leeftijd verhuisde hij naar Toscane om de staalhandel van zijn vader in Poggibonsi over te nemen. Manetti verkocht het bedrijf later halverwege de jaren zestig, vóór de Europese staalcrisis. In 1968 kocht hij Montevertine, dat bestond uit een verlaten boerderij en 100 hectare land - "het eigendom van zijn dromen", zei Reimitz.
Samen met boerenknecht Bruno Bini, die op het terrein woonde, begon Manetti met het aanplanten van 10 hectare wijngaarden, wat inmiddels is uitgebreid tot 24 hectare. Giulio Gambelli kwam in 1971 bij Manetti en later dat jaar maakten ze Montevertine's eerste Chianti Classico. In 1975 bracht Manetti zijn eerste Chianti Classico Riserva uit.
Le Pergole Torte, een super Toscaanse gemaakt van 100 procent Sangiovese, debuteerde in 1977. In een poging om de traditionele druivensoorten in de regio nieuw leven in te blazen, distantieerde Manetti zich van de toen noodlijdende appellatie Chianti Classico en koos ervoor om zijn wijn te labelen met de basisaanduiding vino da tavola. (Le Pergole Torte, samen met de meeste super Tuscans, draagt nu de nieuwere IGT-aanduiding.)
Andere wijnen van Montevertine zijn Il Sodaccio, Montevertine Riserva en Pian del Ciampolo. Le Pergole Torte, waarvan jaarlijks 5.000 kisten worden gemaakt, blijft echter Manetti's prijswijn.
Manetti hielp het imago van Italië als producent van prestigieuze wijnen te verbeteren. "Hij was een man van grote gevoeligheid, die absoluut geloofde in de grootsheid van de Sangiovese-druif; in feite weerspiegelt zijn wijnbereiding dit", zei mede-Toscaanse wijnboer Leonardo Frescobaldi, president van Marchesi de' Frescobaldi. "Manetti was een cruciale figuur die een prominente en welverdiende rol speelde bij het opnieuw evalueren van Italiaanse wijn."
De flesjes op de foto's zijn precies de flesjes die je thuis krijgt.
Meer informatie:
http://www.catawiki.nl